Vier-ogen-principe op het kinderdagverblijf

Vier-ogen-principe op het kinderdagverblijf

Wat houdt het vier-ogen-principe eigenlijk in? En hoe wordt dit toegepast bij Minerva Kids?

‘Of je een baby naar bed brengt, een ommetje maakte met wat peuters of op de groep staat, vanaf 1 juli 2013 moet het altijd mogelijk zijn dat een andere volwassene meekijkt of -luistert. Die andere hoeft geen pedagogisch opgeleide collega te zijn. Het kan ook een vrijwilliger, stagiaire of ouder zijn. Als het maar een volwassen iemand is.’ (bron: kinderopvangtotaal)

Vier ogen betekent dat je je als kinderdagverblijf hebt ingezet om meekijken en meeluisteren makkelijk te maken. Er zijn verschillende manieren om dit toe te passen, zoals:

  1. Babyfoon in de slaapkamer
  2. Inzet extra groepshulp en/ of stagiaires
  3. Glazen wanden en gebruik van spiegels in hoeken
  4. Open en aangrenzende ruimtes
  5. Doorkijkgaten in deuren of muren
  6. Training op protocol en aanspreekcultuur
  7. Kantoorpersoneel dat regelmatig onverwacht langskomt om te kijken of alles goed loopt
  8. Samenvoegen van groepen aan het begin en einde van de dag
  9. Ouders die hun kinderen ’s ochtends komen brengen en aan het eind van de dag komen halen, kunnen ook als extra paar ogen functioneren.

Minerva Kids is speciaal gebouwd als kinderdagverblijf. Om deze reden zijn groepsruimtes, slaapkamers, speelhal, wc-ruimte en keuken voorzien van ramen; zodat er altijd zicht op de kinderen en de medewerksters kan worden gehouden. Daarnaast lopen de medewerksters regelmatig en op wisselende momenten de groepen binnen. Zo houden we met elkaar de veiligheid van de kinderen en de medewerksters in de gaten. Ook wordt er voor extra toezicht met een babyfoon gewerkt.

Blog vier-ogen-principe 1

Tijdens opendeuren momenten (3+, babyactiviteiten, middagpauze, buitenspelen) spelen de kinderen samen buiten, op de hal of op een andere groep. Hierdoor is de sociale controle groot. Leidsters lopen dan de groepen af om kindjes te verzamelen om samen een activiteit te doen. Daarnaast lopen leidsters regelmatig en op wisselende momenten de groep binnen om bijvoorbeeld speelgoed te ruilen en om elkaar te helpen. Ook kijken de leidsters bij elkaar naar binnen door de groepsramen, wanneer zij over de hal lopen. Zo houden we met elkaar de veiligheid van de kinderen en leidsters in de gaten.
Het kan voorkomen dat er tijdens buitenspeelmomenten een leidster op de groep blijft met de baby’s en kinderen die niet mee naar buiten willen/mogen en een andere leidster met de rest van de kinderen naar buiten gaat. Dan is de afspraak bij Minerva Kids dat de leidsters minimaal om de 10 minuten elkaar contacten om te controleren of alles nog in orde is.

Auteur: minervakids

Kinderopvang Minerva Kids is een kleinschalige kinderopvang wat gevestigd is op het bedrijventerrein Minervum in Breda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s