WINTERTIJD, de klok gaat een uur terug. Wat betekend dit voor het ritme van mijn kind?

WINTERTIJD, de klok gaat een uur terug. Wat betekend dit voor het ritme van mijn kind?

IMG_6084

Zaterdagnacht is de overgang van zomertijd naar wintertijd. Eindelijk een uur langer slapen! Voor veel ouders valt dit meestal tegen, want kinderen houden zich niet aan het uurtje langer nachtrust. Je baby of peuter heeft een ritme opgebouwd op basis van handelingen en gewoontes. Helaas kan je kind nog geen klok kijken. Werd je kleine eerst om 7 uur wakker, dan zal dit nu om 6 uur zijn. Hoe los je dit op? Lees hieronder een aantal tips.
• Probeer vanaf vandaag het ritme van je kinderen elke dag met een kwartier te verlengen. Eet/Fles dus een kwartier later en stop ze wat later in bed. Op deze manier verleg je de biologische klok van je kind en wordt het zondag ook later wakker.
• Stel een vast ochtendritueel in zodat het kind leert dat het pas ochtend wordt als jij de kamer binnenkomt of het licht aan doet. Komt het kind al eerder uit zijn bed, wees dan consequent: zeg dat het nog nacht is en dat je weer gaat slapen.
• Het middagdutje kan je wat inkorten. Je kind is daardoor eerder moe en dus zondagavond wat makkelijker een uur eerder in bed te krijgen. Dit kan zaterdag ook al werken.
• Doe geen intensieve dingen voor het slapen. Een kind wordt hierdoor alleen maar heel erg actief.
• Vermijd suikers voor het slapen gaan. Ook hier krijgen kinderen heel veel energie van.
• Hoe moeilijk je kind ook slaapt, je kan niks dwingen. Wil je kind niet naar bed toe, spreek dan af dat het rustig in bed nog wat mag lezen of spelen. Doe dit ook als je kind een vroege vogel is: spreek af dat het nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als het wakker wordt. Op deze manier went je kind toch aan het bed en rust het meer uit dan wanneer het in de woonkamer blijft zitten of vroeg de slaapkamer verlaat.
• Zet een lamp met een tijdschakelaar in de slaapkamer. Stel de klok in op het tijdstip dat je kind mag opstaan. Spreek met het kind af dat zodra het lampje gaat branden het ochtend is en het kind uit bed mag.

Of gebruik een kinderwekker met plaatjes of een digitale wekker. In het laatste geval leer je jouw kind dat het mag opstaan als er een bijvoorbeeld 7 in beeld staat. Je kunt de minuten ook afplakken. De zeven is een gemakkelijk te herkennen cijfer, ook voor hele jonge kinderen. Je kunt de wekker ook aanpassen op jouw behoefte. Wil je dus liever dat je kind om half 8 of 8 uur opstaat dan zet je de wekker gewoon op een andere tijd dan de werkelijke tijd.

Auteur: minervakids

Kinderopvang Minerva Kids is een kleinschalige kinderopvang wat gevestigd is op het bedrijventerrein Minervum in Breda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s