Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen!

Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen!

buiten spelen.

Waarom is het nu zo belangrijk voor kinderen om buiten te spelen?

Buitenspelen heeft binnen Minerva Kids Kinderopvang een belangrijke plaats in de dagstructuur, daarom gaan wij bij Minerva Kids ook minimaal 1 keer per dag buiten spelen.

Minerva Kids heeft een mooi en uitdagend ingericht speelterrein, wat uitnodigt om te ontdekken, onderzoeken en te exploreren. Kinderen kunnen zich buiten ontwikkelen.

Wij vinden buitenspelen belangrijk, omdat kinderen tijdens het buitenspelen de buitenomgeving ontdekken, met of zonder materialen. De kinderen komen met elkaar in contact. Kinderen onderzoeken, spelen samen, verzamelen en exploreren. Naast een gezonde frisse neus, wordt dus ook de wereld van een kind letterlijk groter wanneer het buiten speelt. Het kind kan zijn leefwereld verder ontdekken. Ook ervaart een kind buiten weersomstandigheden.

Definitie buitenspelen = in contact komen met de natuur, omgaan met een vrije situatie waarin je met anderen in contact komt en vaak samen een activiteit onderneemt. Het is de plek waar de basis ligt voor het oefenen van sociale vaardigheden.

Bij buitenspel leert het kind door zelf te doen. Het initieert zelf of met anderen een activiteit, waardoor de betrokkenheid groot is. Buitenspelen is gezond en een rijke omgeving daagt uit tot intensief verkennen en bewegen. Daarnaast leidt het tot behendigheid. Kinderen leren balanceren, springen, kruipen, ontwijken, hangen en zwaaien, etc. En dat zonder concrete instructie. Minerva Kids heeft een speelterrein wat uitnodigt om te ontdekken, onderzoeken en te exploreren.

Kinderen werken tijdens het buitenspelen aan heel veel verschillende ontwikkelingen. Buitenspelen is een moment van de kinderen. Observeer als ouders of als pedagogisch medewerker vooral wat er gebeurd. Er zijn 3 belangrijke begrippen bij het begeleiden van het buitenspel.

Sensitief reageren à Hierbij gaat het om de gevoeligheid van een volwassene om het kind te begrijpen en zijn of haar gevoelens te onderkennen.

Stimulans à Durf je als volwassene te mengen in het spel van de kinderen door mee te spelen, vragen te stellen en interesse te tonen om de fantasie van de kinderen te prikkelen. Voorkom dat je het spel gaat bepalen.

Autonomie à Geef de kinderen vrijheid om zelf te ontdekken en te ervaren. Denk na over hoe jij met regels en conflicten omgaat en observeer hoe de kinderen hiermee omgaan.

Kinderen kunnen zich buiten op een hele andere wijze uiten als wanner hij binnen speelt!

 

 

Auteur: minervakids

Kinderopvang Minerva Kids is een kleinschalige kinderopvang wat gevestigd is op het bedrijventerrein Minervum in Breda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s